قراردادی که بسته میشود در صورت وجود شرایطی از بین میرود. برهم خوردن قرارداد و رفع آثار آن از ویژگیهای معدوم گشتن قرارداد است اما باید بدانیم راههای متفاوتی برای از بین بردن قرارداد وجود دارد. انحلال قرارداد مسألهای است که به سبب آن قرارداد به هم میخورد و کاملا با بطلان و تعلیق تفاوت دارد و هر کدام معنای خاصی را به همراه دارند.
برای دریافت مشاوره حقوقی می توانید با متخصصین و وکلای با تجربه وکیل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگیرید.
منبع :
انحلال قرارداد
موارد انحلال قرارداد
قرارداد چیست ؟
از مهمترین موضوعات حقوقی که میتوان به آن اشاره نمود همین قراردادها هستند که افراد در جامعه با آن سر و کار دارند.
عقد و قرارداد عبارت است از این که حداقل دو نفر بر ایجاد تعهدی تراضی کنند یا عمل حقوقی خاصی را دو طرفه یا چند طرفه به انجام برسانند.
انحلال قرارداد به چه مفهومی است ؟
همان طور که مستحضر هستید انحلال به معنی بر هم زدن قرارداد است و اینکه از ادامه و تداوم آن جلوگیری شود و اعتبار قرارداد و آثار حقوقی که دارا میباشد نیز پایان یابد.
انحلال قرارداد در دو مرحله صورت میگیرد که این مراحل در هرکدام از موارد انحلال قرارداد به صورت کاملا متمایز وجود دارند و شکل میگیرند:
- انحلال مربوط به زمانی میشود که طرفین برای انعقاد قرارداد تراضی و توافق دارند تا زمانی که به سبب به وجود آمدن یک علتی، طرفین تصمیم میگیرند که قراردادشان را منحل نمایند.
- از زمانی که طرفین تصمیمشان را گرفتهاند که انحلال محقق شود و موجب میشوند که عهد و پیمان بر هم بخورد و قرارداد موجود در حکم باطل به شمار بیاید.
به این نکته بسیار توجه فرمایید که گفتیم در حکم باطل باشند یعنی مانند قرارداد باطل باشند، لازم به ذکر است که در علم حقوق، در حکم باطل با باطل کاملا تفاوت دارند.
اشکال انحلال
شایان ذکر است که انحلال در هر نوع عقد و قراردادی دارای اشکال مختلفی میباشد که عبارت هستند از:
- فسخ قرارداد.
- انفساخ.
- تفاسخ یا همان اقاله.
- انقضا مدت قرارداد.
- بطلان عقد.
- بذل مدت در عقد نکاح موقت.
نکته: بذل مدت به معنی صرف نظر کردن زوج و یا شوهر از تمتع زوجه و یا زن در باقیمانده مدت نکاح منقطع میباشد.
- فوت کردن یکی از متعاقدین.
- جلوگیری از انتفاع موضوع عقد.
- صوری بودن عقد موجود.
- فاسد بودن عقد.
همانطور که متوجه شدید موارد فوق همگی اشکال گوناگونی از انحلال عقد و قرارداد میباشند که با توجه به شرایط خاص به وجود میآیند.
تفاوت انحلال قرارداد با بطلان آن
موضوعی که باید به آن بسیار توجه کنید این است که اصلا نباید انحلال قرارداد را با بطلان آن اشتباه بگیرید.
انحلال قرارداد و بطلان قراردادها دو موضوع کاملا متفاوت هستند و میتوان آنها را به صورت ذیل بیان نمود:
بطلان قرارداد به این معنا میباشد که در هر زمانی که قرارداد باطل اعلام شود قرارداد از روز اول عقد آن، دارای هیچ گونه اعتباری نخواهد بود.
برای این موضوع مثالی را مطرح میکنیم تا کاملا در این مورد شفاف سازی صورت بگیرد، تصور کنید قراردادی را در روز یک خرداد سال 99 بسته و منعقد نمودهایم و در روز نه آذر سال 99 مشخص میشود که این قرارداد ما شامل یکی از موارد بطلان قرارداد است، اثر قرارداد از همان روز یک خرداد از بین میرود و انگار که اصلا این قرارداد بسته نشده است و اوضاع به قبل از عقد قرارداد باز میگردد.
اما در مورد انحلال قرارداد به این شکل نیست و بعد از انعقاد قرارداد، عقد از زمانی که منحل شده است، بیاثر میشود و دیگر به قبل از آن زمان سرایت پیدا نخواهد کرد.
به عنوان مثال شما یک قراردادی را در تاریخ بیست آبان منعقد میکنید و در تاریخ سی آبان، تصمیم طرفین بر فسخ قرارداد میشود.
در این حالت، قرارداد از بیستم تا سی آبان کاملا صحیح بوده است و از سی آبان با توافقی که بین طرفین قرارداد صورت گرفته، منحل شده است.
تفاوت انحلال قرارداد و تعلیق آن
لازم به ذکر است که میان انحلال قرارداد و تعلیق آن هم تفاوتهایی وجود دارد.
تعلیق قرارداد در اصل در مواردی به کار برده میشود که اجرای آن قرارداد بنا بر عللی خاص معلق شده است و میتواند با از بین رفتن آن علل تعلیق، قرارداد به طور مجدد اثر خودش را پیدا نماید و دوباره اعتبار خودش را به دست آورد.
اما در مورد انحلال قرارداد به این صورت است که دقیقا از زمان و تاریخ انحلال آن، قرارداد دیگر هیچ نوع اثر حقوقی دارا نمیباشد.
موارد و اسباب انحلال قرارداد
انحلال قرارداد یعنی عقدی به درستی منعقد گردیده است اما به خاطر وجود یک علت خاصی مورد اجرا قرار نمیگیرد.
به عبارتی یعنی اینکه عقد قابلیت این را دارد که اجرا و کامل شود اما وجود یک سبب و یا علتی باعث شده است تا اجرای آن بیاثر بشود و در واقع میتوان گفت عقد منحل شده است.
موارد انحلال قرارداد را میتوان شامل فسخ، اقاله و انفساخ دانست که به سبب وجود آنها قرارداد منحل میگردد.
وجود وکیل برای فسخ قرارداد و ابطال معامله
بعد از انعقاد یک قرارداد، راهها و روشهای گوناگونی وجود دارد که هم میتوان به صورت یک طرفه یا با توافق هر دو طرف قرارداد و یا این که بدون نیاز به هیچ نوع توافق و ارادهای، به صورت قهری، قرارداد مورد نظر را منحل نمود.
اگر بخواهیم به صورت عامیانه موضوع را بررسی نماییم به تمامی روشهای انحلال قرارداد در زبان عامیانه، فسخ گفته میشود.
این در حالی است که فسخ یکی از راههایی است که با استفاده از آن، قرارداد منحل میگردد و به دلیل وجود همین شرایط است که پیشنهاد میشود تا از بدو شروع کار و در هر مرحله کار، با وکیل در این رابطه مشورت نمایید تا بعدها دچار مشکلات نشوید و راحتتر بتوانید آنها را حل نمایید.
سوالات متداول
انحلال قراداد به چه معناست ؟
انحلال قرارداد به معنی بر هم زدن آن میباشد به طوری که از تداوم و ادامه آن جلوگیری شود و آثار حقوقی که دارا میباشد هم پایان یابد.
بطلان قرارداد چه معنایی دارد ؟
بطلان قرارداد به این معنا میباشد که از هر زمانی که قرارداد را باطل اعلام نمایند، آن قرارداد از روز اول عقد دارای هیچ گونه اعتباری نخواهد بود.
تعلیق قرارداد به چه شکل است ؟
در تعلیق قرارداد، اجرای آن قرارداد بنا بر علتی خاص معلق شده است و اگر آن علت رفع گردد، قرارداد میتواند مجددا اعتبار خودش را به دست بیاورد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص انحلال قرارداد، به کانال تلگرام حقوقی وکیل دات کام مراجعه نمایید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی وکیل دات کام نیز آمادهاند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی وکیل دات کام به سوالات شما عزیزان پیرامون انحلال قرارداد پاسخ دهند.
برای دریافت مشاوره حقوقی می توانید با متخصصین و وکلای با تجربه وکیل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگیرید یا می توانید مقالات مجله حقوقی وکیل دات کام را مطالعه نمایید.
منبع : انحلال قرارداد
:: برچسبها:
انحلال قرارداد ,
:: بازدید از این مطلب : 681
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0