نوشته شده توسط : vakiel

جرائم انواع و اقسام مختلفی دارند و در قانون ما برای هر جرمی‌ مجازاتی در نظر گرفته شده است. هر عملی که خلاف قانون کشور باشد طبق نظر قانونگذاران جرم تلقی می‌شود و فرد مجرم نیز مستحق مجازات است. ورود به عنف نیز یکی از جرائمی می‌باشد که قانونگذاران به آن پرداخته‌اند. در ادامه قصد داریم در مورد جرم ورود به عنف و مجازات آن توضیحات مفصلی را در اختیارتان قرار دهیم، با ما همراه باشید.

 

 

منبع : ورود به عنف

جرم ورود به عنف چیست‌‌ ؟

‌‌ورو‌د به عنف یکی از جرائمی می‌‌باشد که در قانون کشور ما برای آن مجازات در نظر گرفته شده است. ‌‌ورو‌د به عنف به معنای ‌‌ورو‌د به خانه دیگری بدون اجازه او می‌باشد یا حتی در صورتی که ورود به خانه با رضایت صاحبش باشد اما او پس از ‌‌ورو‌د بخواهد که فرد خارج شود در صورت مقاومت فرد و خارج نشدن می‌توان گفت که ‌‌ورو‌د به عنف صورت گرفته است. برای مثال برخی افراد به قصد سرقت اموال دیگران به خانه آن‌ها وارد می‌شوند که در هر حال این جرم محقق گشته و فرد صاحبخانه می‌تواند در دادگاه از مجرم شکایت کند.

در چه مواردی و‌رود به عنف جرم نیست‌‌ ؟

با وجود اینکه منزل هر فرد حریم شخصی او به حساب می‌آید و ‌‌ورو‌د بدون اجازه به آن جرم شناخته شده است اما بازهم قانونگذار شرایطی را در نظر گرفته است که طبق این شرایط ‌‌ورو‌د به خانه افراد امری ضروری بوده و حتی تفتیش خانه نیز جرم تلقی نمی‌شود.

در برخی موارد بازپرس و قاضی دادگاه طی صدور حکمی برای یافتن متهم یا مجرم‌ یا ادله اثبات جرم اقدام به تفتیش و ‌‌ورو‌د به منزل دیگران می‌کنند که این کار تنها با دارا بودن حکم و مجوز قانونی امکانپذیر خواهد بود. در این مورد اگر صاحبخانه با این عمل مخالف باشد مامورین اجرا می‌توانند بدون اجازه او نیز این کار را انجام دهند زیرا حکم دادگاه برای تفتیش خانه کافی است و در اولویت قرار دارد.

مجازات جرم ورود به عنف

برای جرم ‌‌ورو‌د به عنف مجازات مشخصی در نظر گرفته شده است. چنانچه فردی بدون اجازه صاحبخانه وارد منزل او شود و یا اینکه پس از ‌‌ورو‌د به منزل در صورت درخواست او برای خروج از این کار امتناع کند و از خانه خارج نشود مرتکب جرم ‌‌ورو‌د به عنف شده است و طبق قانون به یک تا شش ماه حبس محکوم خواهد شد. اگر مجرمین دو نفر یا بیشتر باشند و حداقل یکی از آن‌ها‌ دارای سلاح بوده باشند به یک ‌تا ‌سه سال حبس محکوم خواهند شد.

نحوه شکایت از مجرمین ورود به عنف چگونه است‌‌ ؟

برای شکایت از مرتکبین ‌‌ورو‌د به عنف صاحب ملک می‌تواند به دادسرا مراجعه کند و با ارائه شکواییه ‌‌ورو‌د به عنف از دادسرا بخواهد که به شکایت او رسیدگی کند. دادسرا ابتدا احتمال انجام عمل خلاف قانون را بررسی می‌کند و سپس پرونده را به دادگاه کیفری می‌فرستد تا در آنجا وقوع جرم بررسی و مجازات مجرم تعیین شود.

سوالات متداول

آیا ‌‌ورو‌د به خانه دیگران بدون اجازه جرم است‌‌ ؟

بله این عمل جرم بوده و ‌‌ورو‌د به عنف نام دارد.

اگر مجرمین ‌‌ورو‌د به عنف دارای سلاح باشند شامل چه مجازاتی می‌شوند‌‌ ؟

در این صورت به یک تا سه سال حبس محکوم می‌شوند.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص و‌رود به عنف، به کانال تلگرام حقوقی وکیل دات کام مراجعه نمایید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی وکیل دات کام نیز آماده‌اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی وکیل دات کام به سوالات شما عزیزان پیرامون ور‌ود به عنف پاسخ دهند.



:: برچسب‌ها: ورود به عنف ,
:: بازدید از این مطلب : 350
|
امتیاز مطلب : 4
|
تعداد امتیازدهندگان : 2
|
مجموع امتیاز : 2
تاریخ انتشار : جمعه 12 آذر 1400 | نظرات ()
نوشته شده توسط : vakiel

افراد در جامعه دارای حقوق قانونی ‌‌می‌باشند و هیچکس اجازه ندارد حقوق دیگری را ضایع کند و یا نسبت به آن‌‌‌‌ها ‌‌‌‌بی‌توجه باشد. برای مثال هیچ فردی نمی‌تواند اموال فرد دیگر را بدون اجازه‌اش از او بگیرد و مالک آن‌‌‌ها شود. توقیف اموال نیز یکی از احکامی است که در همین خصوص صادر ‌‌می‌شود‌. در ادامه قصد داریم در مورد توقیف اموال و فروش مال توقیف شده توضیحات مفصلی را خدمتتان ارائه دهیم، با ما همراه باشید.

 

منبع : توقیف اموال

توقیف اموال به چه معناست‌‌‌‌ ؟

همانطور که در بالا گفتیم توقیف ا‌موال یکی از احکامی ‌‌می‌باشد که توسط قاضی در دادگاه صادر ‌‌می‌شود. تو‌‌قیف اموال حکمی است که برای افراد بدهکار صادر خواهد شد. هرگاه فردی دارای بدهی باشد و از پرداخت بدهی‌‌‌های خود به شخص طلبکار امتناع نماید حکم توقیف اموال‌‌ برای او صادر ‌‌می‌شود. با صادر شدن این‌‌ حکم فرد تا یک مدت زمان مشخص شده توسط دادگاه حق هیچگونه تصرفی در اموال خود را ندارد و با وجود اینکه مالک آن‌ اموال است نمی‌تواند آن‌‌‌ها را بفروشد یا اجاره بدهد.

حال شاید برایتان سوال شود که حکم توقیف اموال به چه دلیلی صادر ‌‌می‌شود؟ که در این باره باید بگوییم حکم‌ توقیف ا‌موال به این دلیل صادر ‌‌می‌شود که ممکن است فرد بدهکار ا‌موالش را از دسترس خارج کند و یا بفروشد که در صورت صادر شدن این حکم دیگر امکان انجام چنین کاری برای او وجود نخواهد داشت. برای مثال فردی دارای یک طلبکار ‌‌می‌باشد و موظف است که خانه خود را بفروشد و بدهی خود را بپردازد اما از انجام این کار خودداری نموده و خانه را از دسترس خارج ‌‌می‌کند که در این صورت قاضی باید از قبل حکم توقیف اموال را صادر نماید تا مانع این کار او شود.

نکته: صدور حکم تو‌قیف اموال منوط به درخواست طلبکار است.

جرم فروش اموال توقیف شده

اموالی که به واسطه صدور حکم ‌تو‌قیف اموال توسط قاضی توقیف ‌‌می‌شوند طبق قانون دیگر امکان خرید و فروش و معامله را ندارند و مالک حق ندارد مال توقیف شده خود را بفروشد. اما در برخی موارد دیده ‌‌می‌شود که مال توقیف شده‌‌ توسط مالکش به فروش ‌‌می‌رسد که در این باره باید بگوییم فروش مال توقیف شده جرم به حساب ‌‌می‌آید و هر فردی که مرتکب این جرم شود مجازات ‌‌می‌شود. برای مثال فردی خانه‌‌‌‌ای دارد که در توقیف ‌‌می‌باشد اما با آگاهی کامل از اینکه خانه توقیف شده است اقدام به فروش آن ‌‌می‌کند که در این صورت فرد مجرم شناخته خواهد شد زیرا دلیل صدور حکم‌ توقیف ا‌موال در واقع جلوگیری از فروش و از دسترس در آوردن مال ‌‌می‌باشد.

مجازات فروش مال‌‌ توقیف شده چیست‌‌‌‌ ؟

همانطور‌‌ که در بالا گفته شد فروش مال توقیف شده جرم‌ به شمار ‌‌می‌رود و‌ برای آن‌ مجازاتی در نظر گرفته شده است. مجازات فروش مال توقیف شده تحمل حبس از سه ماه تا یک سال ‌‌می‌باشد که با توجه به میزان جرم فرد مشخص ‌‌می‌شود. اما در هر صورت میزان حبس برای این جرم باید از سه ماه کمتر و از یک سال بیشتر نشود. قاضی در صورتی ‌‌می‌تواند مجرم را مجازات کند که عامدانه این کار را انجام داده باشد.

سوالات متداول

حکم‌ توقیف ا‌موال به چه دلیل صادر ‌‌می‌شود‌‌‌‌ ؟

حکم‌ توقیف ا‌موال به منظور جلوگیری از خارج نمودن مال از دسترس، فروش و تصرف مال توقیف شده صادر ‌‌می‌شود.

مجازات فروش اموال توقیف شده چیست‌‌‌‌ ؟

مجازات فروش اموال توقیف شده مابین سه ماه تا یک سال زندان ‌‌می‌باشد.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص تو‌قیف اموال، به کانال تلگرام حقوقی وکیل دات کام مراجعه نمایید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی وکیل دات کام نیز آماده‌اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی وکیل دات کام به سوالات شما عزیزان پیرامون تو‌قیف اموال پاسخ دهند.



:: برچسب‌ها: توقیف اموال ,
:: بازدید از این مطلب : 373
|
امتیاز مطلب : 3
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
تاریخ انتشار : جمعه 12 آذر 1400 | نظرات ()
نوشته شده توسط : vakiel

همان طور که می‌دانید اعدام یکی از مجازات‌های کیفری است که برای عده‌ای از مجرمین اجرا می‌شود. اما آیا می‌دانید که اعد‌ام به چند روش صورت می‌گیرد؟ و یا چه کسانی محکوم به اعد‌ام می‌شوند؟ اعد‌ام در تاریخ حقوق کیفری از سنگین‌ترین مجازات‌های بشر است که موفقان و مخالفان مربوط به خودش را دارد. ما در این مقاله به بررسی اعد‌ام و همچنین بررسی مواد قانونی مربوط به آن می‌پردازیم.

 

برای دریافت مشاوره حقوقی می توانید با متخصصین و وکلای با تجربه وکیل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگیرید.

 

منبع: اعدام 

تعریف

اعدام در اصطلاح فقه و حقوق عبارت است از مجازات مرگ برای ارتکاب یک سری از جرم‌های خاصی که در قانون آمده است که از سوی دادگاه و مراجع قضایی صادر می‌شود.

یکی از منابع مهمی که ما در این زمینه می‌توانیم از آن استفاده کنیم قرآن می‌باشد. مجازات اعدام در اسلام وجود دارد.

انواع اعدام

دار زدن، سوزاندن، سنگسار، اتاق گاز، تزریق سم، خفه کردن، صندلی الکتریکی و…

اعد‌ام در حقوق اسلامی

اعدام در حقوق اسلامی به چند دسته تقسیم می‌شود:

اعدام قصاصی: این اعدام زمانی انجام می‌شود که شخص مرتکب قتل عمد شده باشد. البته که این مورد باز هم شرایطی دارد که یکی از آن‌ها درخواست شاکی خصوصی است.

توصیه می‌کنیم مقاله اجرای قصاص نفس را مطالعه نمایید.

اعدام حدی: مجازات حدی بدین معناست که خود جرم، شرایط اثبات و مجازات آن در شرع اسلام آمده است و شرایط ثابتی دارد. پس چنانچه جرایم حدی وقوع یابند و شرایط اثبات آنان نیز فراهم باشد اجرای حد واجب می‌گردد. در اسلام مجازات اعدام به عنوان حد برخی از جرایم در نظر گرفته شده است.

پس ا‌عدام حدی مجازات مرگی است که شارع مقدس آن را تعیین نموده و کسی نمی‌تواند آن را به کمتر از مرگ تقلیل دهد حتی قاضی و حاکم اسلامی.

توصیه می‌کنیم مقاله انواع حد را مطالعه نمایید.

موارد اعدام حدی

زنا در برخی موارد از جمله زنای محصنه یا زنای با محارم یا تجاوز به عنف یا لواط غیر مسلمان با مسلمان مجازات اعد‌ام دارد.

توصیه می‌کنیم مقاله زنای محصنه را مطالعه نمایید.

توصیه می‌کنیم مقاله زنا یا تجاوز به عنف را مطالعه نمایید.

توصیه می‌کنیم مقاله تعریف لواط را مطالعه نمایید.

تکرار جرایم حدی: مثلا اگر کسی سه بار مرتکب جرم شرب خمر شده و هر سه بار هم حد بر وی جاری شده است، اگر برای بار چهارم باز هم مرتکب شرب خمر شود مجازات وی اعد‌ام است.

سومین نوع از جرایمی که موجب مجازات اعد‌ام حدی می‌باشند جرایم علیه دین و امنیت است که شامل محاربه و ارتداد می‌باشند.

چه جرائمی موجب حکم اعدام می‌شوند ؟

همان طور که در بالا توضیح دادیم برخی جرایم مانند لواط و محاربه و تجاوز به عنف حکمشان از قبل در اسلام تعیین شده و مجازات آن‌ها اعدام است. مبارزه مسلحانه با حکومت اسلامی و افساد فی الارض هم حکم اعدام دارند. ولی برخی جرایم نیز بنا به مقتضیات زمانه مشمول حکم اعدام گشته‌اند مثلا فساد گسترده اقتصادی.

تشریفات اجرای حکم اعدام

زمان اجرای حکم اعد‌ام معمولا طلوع آفتاب است مگر این که خود دادگاه یک زمان مشخصی را اعلام کرده باشد.

برای تشریفات آن هم می‌توان مواردی را نام برد از جمله:

جدا کردن محکوم از سایر زندانی‌ها به مدت 24 ساعت.

مطلع کردن خانواده او.

مطلع کردن مقامات ذی ربط.

معاینه محکوم قبل از اجرای حکم.

و . . .

چه کسانی باید در زمان اجرای حکم اعدام حاضر باشند ؟

طبق قانون آیین دادرسی کیفری اشخاص زیر باید در زمان اجرای حکم حاضر باشند:

قاضی صادر کننده حکم.

رئیس اداره زندان یا قائم مقام وی.

فرمانده نیروی انتظامی محل یا قائم مقام وی.

پزشک قانونی یا پزشک معتمد.

 یکی از روحانیون یا افراد بصیر برای انجام تشریفات دینی و مذهبی.

منشی دادگاه.

وکیل محکوم علیه.

موانع اجرای اعدام

1 – درخواست عفو.

توصیه می‌کنیم مقاله آشنایی با درخواست عفو را مطالعه نمایید

2 – زنی که در ایام بارداری یا نفاس است.

3 – زن شیر ده در ایامی که طفل وی شیرخوار است حداکثر به مدت دو سال.

4 – بیماری شدید محکوم به نحوی که قادر به ایستادن در روی پاهای خود نباشد.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص اعد‌ام، به کانال تلگرام حقوقی وکیل دات کام مراجعه نمایید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی وکیل دات کام نیز آماده‌اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی وکیل دات کام به سوالات شما عزیزان پیرامون اعد‌ام پاسخ دهند.

 

برای دریافت مشاوره حقوقی می توانید با متخصصین و وکلای با تجربه وکیل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگیرید یا می توانید مقالات مجله حقوقی وکیل دات کام را مطالعه نمایید.

 



:: برچسب‌ها: اعدام ,
:: بازدید از این مطلب : 315
|
امتیاز مطلب : 2
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
تاریخ انتشار : جمعه 12 آذر 1400 | نظرات ()
نوشته شده توسط : vakiel

حقوق بین‌الملل شاخه‌ای از علم حقوق است که دارای تعاریف متعددی می‌باشد. احتمالا تا کنون لغت حقوق بین‌الملل را از طریق رسانه‌ها شنیده باشید اما آیا راجع به آن اطلاعات دقیقی دارید؟ در ادامه به بررسی مفهوم حقوق بین الملل و بررسی انواع آن می‌پردازیم.

 

برای دریافت مشاوره حقوقی می توانید با متخصصین و وکلای با تجربه وکیل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگیرید.

 

منبع : حقوق بین الملل

تعریف حقوق بین الملل

همانطور که گفته شد تعاریف متعددی از حقوق بین‌الملل ارائه شده است. در تعریف حقوق بین‌الملل بین حقوقدانان اختلاف نظر وجود داشته است که تعاریف ارائه شده توسط هر کدام از آن‌ها به سه دسته تقسیم می‌شود.

دسته اول یا همان گروه اول بر این نظرند که حقوق بین‌الملل تنها حاکم بر روابط بین دولت‌ها می‌باشد.
دسته دوم طرفداران مکتب جامعه شناسی حقوقی هستند که تنها افراد را تابع حقوق بین‌الملل دانسته و برای آن‌ها شخصیت حقوقی قائل‌اند.
دسته سوم هم معتقدند که تابعین اصلی حقوق بین‌الملل دولت‌ها هستند اما در کنار آن‌ها دیگر موجودیت‌هایی هم وجود دارند که می‌توانند در مجموعه تابعین حقوق بین‌الملل قرار گیرند.

بنابراین طبق این تعاریفی گفته شد تعریف ارائه شده از جانب دسته سوم جامع‌تر و منطبق با رویه دولت‌ها و همچنین رویه قضایی بین‌المللی است.
پس در نهایت حقوق بین‌الملل مجموعه اصول و قواعدی است که دولت‌ها یعنی اعضای اصلی جامعه بین‌المللی خود را ملزم به رعایت آن‌ها می‌دانند و در روابط با یکدیگر اجرا می‌کنند. علاوه بر این، حقوق بین‌الملل شامل قواعدی می‌باشد که طرز تشکیل و وظایف سازمان‌های بین‌المللی و روابط این سازمان‌ها را با یکدیگر و با دولت‌ها و همچنین در بعضی موارد حقوق و تکالیف افراد را تعیین می‌کند.

توصیه می‌کنیم مقاله معاهده بین المللی را مطالعه نمایید.

تقسیم و طبقه بندی حقوق بین الملل

۱ – حقوق بین الملل جهانی

همانطور که از نامش پیداست حقوق بین‌الملل جهانی شامل قواعدی است که رعایت آن بدون استثنا برای کلیه دولت‌ها الزامی بوده و کلیه دولت‌ها باید از قواعد جهانی حقوق بین الملل پیروی کنند از جمله قواعد و مقررات جهان شمول می‌توان به منع کشتار دسته جمعی و منع بردگی اشاره کرد.

۲ – حقوق بین الملل عام

حقوق بین‌الملل شامل قواعدی می‌باشد که رعایت آن برای تعداد بسیاری از دولت‌ها الزامی است. برای مثال قواعد و مقررات کنوانسیون‌های ۱۹۴۹ ژنو که راجع به رفتار با مردم یا مجروحین جنگ بود که در ابتدا جزو حقوق بین الملل محسوب می‌شدند اما به دلیل مقبولیت جهانی به قواعد جهانی تبدیل شدند.

۳ – حقوق بین الملل خاص

حقوق بین‌الملل خاص شامل قواعدی بوده که رعایت آن برای دو یا تعداد محدودی از دولت‌ها الزامی است. درست است که این قواعد جنبه جهانی ندارند ولی نباید مغایر با قواعد جهانی هم باشند.

خصوصیات جامعه بین المللی

خصوصیات جامعه بین‌المللی را می‌توان در سه دسته خلاصه نمود.

۱ – از لحاظ جغرافیایی واحد و جهانی است

به زبان ساده‌تر کلیه ملل مختلف جهان که بر روی یک کره خاکی سکنی دارند مجموعاً جامعه بین‌المللی را تشکیل می‌دهند و هیچ چیز را نمی‌توان از این مجموعه خارج دانست.

۲ – از لحاظ اجتماعی متفاوت و مختلف است

چندگانگی سیاسی و اقتصادی اعضای اصلی جامعه بین‌المللی واقعیتی انکارناپذیر بوده که این چندگانگی‌ها سبب شده که کشورها به گروه‌ها و دسته‌های مختلفی تقسیم شوند. برای مثال کشورهای توسعه یافته، کشورهای در حال توسعه، کشورهای شمال و…

۳ – از لحاظ حقوقی مساوی هستند

جامعه بین‌المللی به وسیله تساوی حقوقی واحدهای تشکیل دهنده آن تعریف می‌شود. علیرغم عدم تساوی واقعی در روابط بین دولت‌‌ها قاعده حقوقی حاکم بر آن‌ها تساوی تابعین حقوق بین‌الملل شناخته شده است.

علل ضعف حقوق بین الملل

۱- جامعه بین‌المللی تنها جامعه بشری بوده که عملاً از نهادهای قانونگذاری اجرایی و قضایی مناسب محروم است. بنابراین عدم برخورداری از نهادهای سازمان یافته و روش‌های حقوقی لازم‌الاجرا باعث این شده که حقوق بین‌الملل نتواند خود را با تحولات جامعه بین‌المللی و نیازهای آن هماهنگ کند.

۲- حقوق بین‌الملل عمومی با مشکل سازش قواعد بین‌المللی با قواعد داخلی روبه‌رو است. با وجود این که دولت‌ها تابعین حقوق بین‌الملل محسوب می‌شوند، حاکمیت ملی آن‌ها مانع از آن می‌گردد که قواعد بین‌المللی را به طور کامل بپذیرند.

۳- ضعف دیگر حقوق بین‌الملل ناشی از کثرت و تنوع موضوعات مطروحه و تحولات سریع قواعد این رشته می‌باشد. بنابراین گسترش سریع زمینه‌های مختلف حقوق بین‌الملل موجب شده که قواعد کامل و جامعی در هر زمینه وضع نشود و خلاهایی در قواعد حقوق بین‌الملل به وجود آید.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص حقوق بین الملل، به کانال تلگرام حقوقی وکیل دات کام مراجعه نمایید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی وکیل دات کام نیز آماده‌اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی وکیل دات کام به سوالات شما عزیزان پیرامون حقوق بین الملل پاسخ دهند.

 

برای دریافت مشاوره حقوقی می توانید با متخصصین و وکلای با تجربه وکیل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگیرید یا می توانید مقالات مجله حقوقی وکیل دات کام را مطالعه نمایید.

 



:: برچسب‌ها: حقوق بین الملل ,
:: بازدید از این مطلب : 318
|
امتیاز مطلب : 3
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
تاریخ انتشار : پنج شنبه 11 آذر 1400 | نظرات ()
نوشته شده توسط : vakiel

انسان از زمانی که متولد می‌شود تا زمانی که از دنیا برود مراحل مختلف زندگی مانند نوزادی، کودکی، نوجوانی و میانسالی را تجربه می‌کند. صغیر در لغت به معنای کوچک می‌باشد که در قانون به کودکان نابالغ گفته می‌شود. افراد صغیر انواع مختلفی دارند که در ادامه در خصوص صغیر ممیز و غیر ممیز توضیحاتی را بیان می‌نماییم، با ما همراه باشید.

 

منبع : صغیر ممیز

صغیر کیست‌‌ ؟

صغیر در واقع به کودکانی که به بلوغ نرسیده‌اند گفته می‌شود. از آن جایی که کودکان محجور هستند و نمی‌توانند اعمال حقوقی خود را به سر انجام برسانند صغیر خوانده می‌شوند. به افرادی که هنوز به سن قانونی نرسیده‌اند و کودک هستند صغیر می‌گویند.

صغیر غیر ممیز

صغیر غیر ‌‌‌ممیز به کودکان زیر هفت سال گفته می‌شود. کودکانی که زیر هفت سال سن دارند نمی‌توانند خوب را از بد تشخیص بدهند، ‌نمی‌دانند چه کاری پسندیده و چه کسی زشت است و توانایی انجام اعمال حقوقی را ندارند که در قانون به آن‌ها صغیر غیر ‌‌‌ممیز گفته می‌شود.

تمام اعمال حقوقی این دسته باطل است.

صغیر ممیز

صغیر ‌‌‌ممیز به کودکی گفته می‌شود که بالای هفت سال سن دارد و با اینکه ‌هنوز بالغ نیست اما می‌تواند تا حدودی خوب و بد را از هم تشخیص دهد و دارای قوه درک می‌باشد. برخی اعمال حقوقی صغیر ‌‌‌ممیز از نظر قانونی صحیح هستند و برخی دیگر نیز با توجه به نظر قاضی صحت سنجی می‌شوند.

نکته بسیار مهم: اگر قاضی شک داشته باشد که صغیر ‌‌‌ممیز است یا غیر ‌‌‌ممیز می‌بایست حکمی ‌مبنی بر غیر ‌‌‌ممیز بودن طفل صادر کند. این به این دلیل است که اصول حقوقی موید این نکته هستند که در این مورد باید وضعیت سابق استصحاب شود.

آیا صغیر ممیز می‌تواند والد سرپرست خود را انتخاب کند‌‌ ؟

خیر. همانطور که در بالا گفته شد صغیر ‌‌‌ممیز بالای هفت سن دارد و در صورتی که دختر باشد و نه سال سن داشته باشد می‌تواند سرپرست خود را انتخاب کند. اما در حالت کلی صغیر ‌‌‌ممیز نمی‌تواند سرپرست خود را انتخاب کند و برای انتخاب آن می‌بایست دختر به نه سال و پسر به پانزده سال سن برسد.

انتخاب قیم برای صغیر ممیز و غیر ممیز

همانطور که می‌دانید در درجه اول ولی هر فرد پدر و جد پدری او می‌باشد اما اگر این دو در قید حیات نباشند دادگاه برای فرد قیم انتخاب می‌کند. سوالی که ممکن است در این مورد پیش بیاید این است که برای صغیران ‌‌‌ممیز و غیر ‌‌‌ممیز نیز قیم انتخاب می‌شود؟ که در این باره باید بگوییم بله از آنجایی که صغیر ‌‌‌ممیز و غیر ‌‌‌ممیز دارای سن قانونی نیستند محجور به حساب می‌آیند و نمی‌توانند برخی امور خود را انجام دهند و به همین خاطر دادگاه برای آن‌ها قیم انتخاب خواهد کرد.

سوالات متداول

سن صغیر غیر ‌‌‌ممیز چند سال است‌‌ ؟

سن صغیر غیر ‌‌‌ممیز زیر هفت سال می‌باشد.

چرا تمام اعمال حقوقی صغیر غیر ‌‌‌ممیز باطل است‌‌ ؟

زیرا صغیر غیر ‌‌‌ممیز نمی‌تواند خوب و بد را تشخیص بدهد و در واقع قوه درک او بسیار ضعیف است.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص صغیر ممیز، به کانال تلگرام حقوقی وکیل دات کام مراجعه نمایید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی وکیل دات کام نیز آماده‌اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی وکیل دات کام به سوالات شما عزیزان پیرامون صغیر ممیز پاسخ دهند.



:: برچسب‌ها: صغیر ممیز ,
:: بازدید از این مطلب : 228
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : پنج شنبه 11 آذر 1400 | نظرات ()
نوشته شده توسط : vakiel

آیا می‌دانید موانع تعقیب دعوای عمومی کدامند و به چند دسته تقسیم می‌شوند؟ شاید تا به حال کلمه موانع تعقیب دعوا و موارد سقوط دعوای عمومی را شنیده باشید اما آیا می‌دانید این دو چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟ جهات سقوط دعوا، مانع دائمی برای به جریان افتادن دعوای عمومی هستند اما موانع تعقیب موقتی بوده و پس از رفع، تحقیقات ادامه می‌یابد. در ادامه به بررسی موانع تعقیب دعوای عمومی و توضیح هر کدام از آن موانع و هم چنین بررسی مواد قانونی مربوط به آن می‌پردازیم.

 

برای دریافت مشاوره حقوقی می توانید با متخصصین و وکلای با تجربه وکیل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگیرید.

 

 

منبع : موانع تعقیب دعوای عمومی

موانع تعقیب دعوای عمومی

الف ) عدم شکایت متضرر از جرم یا سکوت زیان دیده در جرائم قابل گذشت

جرائم را به اعتبار شاکی خصوصی به جرائم قابل گذشت و غیر قابل گذشت تقسیم می‌کنند. در جرائم قابل گذشت تعقیب با شکایت شاکی آغاز می‌شود و گذشت او دادرسی را متوقف می‌کند که در این صورت قاضی قرار موقوفی (توقف) تعقیب صادر می‌کند.

توصیه می‌کنیم مقاله توقیف دادرسی را مطالعه نمایید.

جرائم قابل گذشت مثل صدور چک بلامحل و جرائم غیرقابل گذشت مثل قتل عمد و کلاهبرداری.

توصیه می‌کنیم مقاله جرایم قابل گذشت را مطالعه نمایید.

ب ) مصونیت | موانع تعقیب دعوای عمومی

تعقیب کیفری بعضی از اشخاص به لحاظ وظایف خاص اجتماعی، سیاسی، قضایی با تشریفات خاصی صورت می‌گیرد و برخی از تعقیب مصون هستند. دستگاه قضایی حق تعقیب ندارد یا این که باید تشریفات خاصی را رعایت کند.

مصونیت به سه دسته تقسیم می‌شود:

مصونیت قضایی یا تشریفاتی، مصونیت سیاسی، مصونیت پارلمانی.

مصونیت قضایی

مصونیت قضات از جهت شغلی و قابلیت تعقیب کیفری قابل بررسی است. مصونیت شغلی قضات مربوط به تغییر محل خدمت و سمت قاضی است.

در خصوص تعقیب کیفری پس از ارتکاب جرم مراتب به دادستان انتظامی قضات اعلام می‌شود و دادستان از دادگاه درخواست تعلیق قاضی را می‌نماید. پس از تعلیق قاضی به عنوان یک شهروند در مراجع قضایی پایتخت تعقیب می‌شود.

در خصوص جرائم غیر عمدی قضات، تعلیق لازم نیست مگر این که منتهی به بازداشت وی شود.

توصیه می‌کنیم مقاله مصونیت قضایی را مطالعه نمایید.

مصونیت سیاسی

افرادی که از مصونیت سیاسی برخوردارند عبارتند از:

1 – ماموران دیپلماتیک.

2 – ماموران کنسولی.

3 – مامورین سیاسی که برای ماموریت خاص وارد کشور دیگر می‌شوند.

مصونیت پارلمانی

مصونیت پارلمانی به نمایندگان مجلس اختصاص دارد. نمایندگان مجلس به طور کلی دارای دو نوع مصونیت مطلق و نسبی می‌باشند. نمایندگان در انجام وظایف نمایندگی دارای مصونیت مطلق هستند و مصونیت نسبی یعنی این که نمی‌توان بدون اجازه مجلس نمایندگان را تعقیب کرد.

پ ) اناطه

اناطه به این معناست که وقتی دادسرا یا دادگاه کیفری در حال رسیدگی به یک دعواست، در پروسه رسیدگی به دعوا با موضوعی حقوقی و غیر کیفری مواجه شود که رسیدگی به آن در صلاحیتش نباشد در این حالت مقام رسیدگی کننده قرار اناطه کیفری صادر می‌کند.

به زبان ساده‌تر وقتی رسیدگی به امری منوط به رسیدگی در دادگاه دیگری است یا مستلزم رعایت تشریفات خاص دیگری است قرار اناطه صادر می‌شود. برای مثال شخصی شکایت خیانت در امانت طرح می‌کند متهم مدعی مالکیت مال می‌شود.

نکات مربوطه

در اناطه منظور از ادعای مالکیت در اموال غیر منقول است. اگر متهم مدعی مالکیت مال منقول باشد دادگاه کیفری راسا رسیدگی می‌کند.

در صورتی قرار اناطه صادر می‌گردد که مرجع کیفری در خصوص مالکیت مال غیر منقول تردیدی داشته باشد.

قرار اناطه از ناحیه شاکی قابل اعتراض می‌باشد.

ت ) جنون | موانع تعقیب دعوای عمومی

جنون را به عنوان یک اختلال جدی عقلی می‌شناسیم که مبتلا به آن قادر به تمییز امور نیست. این امر در قانون ما وارد شده و فرد مبتلا را مشمول قواعد خاصی می‌کند. تشخیص اینکه فردی مجنون است یا خیر بر عهده پزشکی قانونی است. اگر فرد در حین ارتکاب جرمی مجنون باشد مجازات نمی‌شود. جنون ممکن است در مراحل مختلف دادرسی اتفاق افتد و در هر مورد موجب حکم و نتیجه خاصی می‌شود.

جنون دارای دو حالت دائمی و ادواری می‌باشد.

توصیه می‌کنیم مقاله جنون در حقوق را مطالعه نمایید.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص موانع تعقیب دعوای عمومی، به کانال تلگرام حقوقی وکیل دات کام مراجعه نمایید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی وکیل دات کام نیز آماده‌اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی وکیل دات کام به سوالات شما عزیزان پیرامون موانع تعقیب دعوای عمومی پاسخ دهند.

 

برای دریافت مشاوره حقوقی می توانید با متخصصین و وکلای با تجربه وکیل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگیرید یا می توانید مقالات مجله حقوقی وکیل دات کام را مطالعه نمایید.

 



:: برچسب‌ها: موانع تعقیب دعوای عمومی ,
:: بازدید از این مطلب : 320
|
امتیاز مطلب : 2
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
تاریخ انتشار : پنج شنبه 11 آذر 1400 | نظرات ()
نوشته شده توسط : vakiel

مطابق قانون ضابطین دادگستری مامورانی هستند که تحت نظارت و تعلیمات دادستان یا مقامات قضایی قرار دارند که وظیفه آن‌ها کشف، تحقیق، حفظ آثار و دلایل، جلوگیری از پنهان شدن و فرار متهم، اجرای دستورات قضایی و ابلاغ اوراق قضایی می‌باشد. ضابطین در دو دسته قرار می‌گیرند که در ادامه به بررسی دقیق‌تر آن‌ها می‌پردازیم.

 

برای دریافت مشاوره حقوقی می توانید با متخصصین و وکلای با تجربه وکیل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگیرید.

 

منبع : ضابطین دادگستری

ضابطین دادگستری عام

مامورانی که در ذیل این عنوان قرار می‌گیرند صلاحیت این را دارند که در مورد همه جرائم اقدامات لازم را انجام دهند. به عنوان مثال افسران و فرماندهان و درجه داران نیروی انتظامی که در حوزه تخصصی خودشان آموزش دیده‌اند در این گروه قرار می‌گیرند.

توصیه می‌کنیم مقاله جلب متهم را مطالعه نمایید.

ضابطین دادگستری خاص

مامورانی که در این گروه قرار می‌گیرند صلاحیت ندارند که در هیچ جرمی اقدامی انجام بدهند مگر آنکه قانون اجازه داده باشد. به عنوان مثال می‌توان بیان کرد که رئیس و معاون و ماموران زندان در خصوص مواردی که مربوط به زندانیان است در ذیل این گروه قرار می‌گیرند. همچنین می‌توان به سازمان اطلاعات سپاه، ماموران وزارت اطلاعات، ماموران نیروی مقاومت بسیج و سپاه پاسداران اشاره کرد.

توصیه می‌کنیم مقاله بازجویی از متهم را مطالعه نمایید.

ضابطین جانشین

منظور از ضابطین جانشین ضابطینی است که وابسته به دولت نیستند. به عنوان مثال شهروندان عادی در این گروه از ضابطین قرار می‌گیرند. برای بیان واضح این موضوع باید به تبصره ۱ ماده ۴۵ قانون آیین دادرسی کیفری اشاره کرد که بیان می‌کند اگر جرمی محقق شود و ضابطان دادگستری در آن محل حضور نداشته باشند و جرمی که ارتکاب یافته است مشهود باشد در این صورت ضابطین جانشین مثل شهروندان عادی می‌توانند اقدامات اولیه و لازم را انجام دهند به عنوان مثال می‌توانند از فرار مرتکب جرم جلوگیری کنند و یا این که صحنه جرم را همانطور که هست حفظ کنند.

توصیه می‌کنیم مقاله بازداشت موقت را مطالعه نمایید.

ضابطین نظامی

این گروه ضابطین مخصوص جرائم نظامی هستند.

نکات

۱- مطابق ماده ۴۲ قانون آیین دادرسی کیفری بازجویی کردن و همچنین تحقیقات از زنان و افرادی که نابالغند در صورتی که امکان وجود داشته باشد باید توسط ضابطان آموزش دیده زن انجام شود همچنین موازین شرعی نیز باید رعایت گردد.

۲- کسانی که تحت عنوان کارکنان نظام وظیفه فعالیت می‌کنند مطابق ماده ۲۹ قانون آیین دادرسی کیفری ضابط دادگستری به شمار نمی‌آیند. در واقع این افراد تحت نظارت ضابطان وظیفه خود را انجام می‌دهند و مسئولیتشان با ضابطان است.

۳- ریاست و نظارت بر ضابطین در انجام اموری که بر عهده دارند با دادستان است اما اگر قضات تحقیقاتی را به ضابطین بسپارند می‌توانند بر آن‌ها نظارت کنند.

۴- گزارشی که ضابطین ارائه می‌دهند باید ویژگی‌هایی داشته باشد. دو مورد از آن‌ها حائز اهمیت می‌باشد. گزارش آن‌ها باید بر اساس قانون باشد و همچنین نباید مخالف اوضاع و احوال مسلم باشد.

توصیه می‌کنیم مقاله دادسرا را مطالعه نمایید.

تکالیف ضابطین

ضابطین باید همه وقت شکایات را قبول کنند. این شکایات ممکن است کتبی یا شفاهی باشد اگر شکایت‌ها شفاهی باشد ضابطین باید آن‌ها را صورتجلسه کنند.

پس از قبول شکایت توسط ضابطین، آن‌ها تکلیف دارند که رسید به شاکی بدهند. همچنین در اسرع وقت مطابق قانون باید آن را به اطلاع دادستان برسانند.
در راستای قبول شکایت از شاکی ضابطین وظیفه دارند که ایشان را متوجه معاضدت‌های حقوقی بکنند. به عنوان مثال باید به آن‌ها اطلاع بدهند که حق دارند جبران خسارت بخواهند و یا این که می‌توانند از خدمات مشاوره استفاده کنند.

در مراحل مقدماتی تحقیقات وقتی یک شخص به عنوان متهم تحت نظر قرار می‌گیرد ضابطین وظیفه دارند حقوق متهم را کتباً به او تفهیم کنند و از او رسید دریافت کنند و آن رسید را ضمیمه پرونده کنند. همچنین ضابطین وظیفه دارند که تحت نظر بودن و دلایل وارد شدن اتهام را به متهم تفهیم کنند و کتباً ابلاغ کنند و رسید دریافت کنند.

در جرایمی که غیر مشهود هستند ضابطین حق ندارند که شخصی را بازداشت کنند و یا تحقیقاتی را آغاز کنند. همچنین مدتی که می‌توانند یک شخص را تحت نظر قرار دهند در جرایم مشهود ۲۴ ساعت می‌باشد.
آن‌ها نمی‌توانند از متهم اخذ تامین کنند  و در هنگام حضور دادستان یا بازپرس نمی‌توانند مداخله داشته باشند.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص ضابطین دادگستری، به کانال تلگرام حقوقی وکیل دات کام مراجعه نمایید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی وکیل دات کام نیز آماده‌اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی وکیل دات کام به سوالات شما عزیزان پیرامون ضابطین دادگستری پاسخ دهند.

 

برای دریافت مشاوره حقوقی می توانید با متخصصین و وکلای با تجربه وکیل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگیرید یا می توانید مقالات مجله حقوقی وکیل دات کام را مطالعه نمایید.

 



:: برچسب‌ها: ضابطین دادگستری ,
:: بازدید از این مطلب : 274
|
امتیاز مطلب : 5
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
تاریخ انتشار : پنج شنبه 11 آذر 1400 | نظرات ()
نوشته شده توسط : vakiel

جنون در حقوق به عنوان یک اختلال روانی در قانون وارد شده است. شخصی که مجنون است و با این اختلال روانی دست و پنجه نرم می‌کند قدرت تمییز و اراده ندارد و اگر مرتکب جرم شود بدیهی است که نمی‌توان برای او مسئولیت کیفری در نظر گرفت. این مطالب در صورتی صادق است که شخص مرتکب در زمان ارتکاب جرم مجنون بوده باشد و علاوه بر چنین فرضی می‌توان موقعیت‌های دیگری را نیز در رابطه با جنون و ارتکاب جرم در نظر گرفت. به عنوان مثال زمانی که شخص در زمان ارتکاب جرم سلامت عقلی دارد ولی قبل از صدور حکم مجنون می‌شود و یا در زمان اجرای مجازات سلامت عقلی خود را از دست می‌دهد. در ادامه به بررسی تمام این فرضیه‌ها و موقعیت‌ها می‌پردازیم.

 

برای دریافت مشاوره حقوقی می توانید با متخصصین و وکلای با تجربه وکیل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگیرید.

 

منبع : جنون در حقوق

جنو‌ن در زمان ارتکاب جرم

تصور کنید شخصی که مرتکب جرم می‌شود دچار یک اختلال روانی به نام جنون باشد. یعنی این شخص در زمان ارتکاب جرم سلامت عقل نداشته است و قدرت اراده و تمییز نیز در او وجود ندارد. پس بدیهی است که مسئولیت کیفری برای چنین شخصی در نظر گرفته نمی‌شود.

اگر شخص مجنون جرمی را مرتکب شود که مستوجب پرداخت دیه باشد در این صورت جنون او دیه را ساقط نمی‌کند و او در هر حال باید دیه را بپردازد.

توصیه می‌کنیم مقاله تعریف دیه و تعیین میزان آن را مطالعه نمایید.

شخصی که در زمان ارتکاب جرم مجنون بوده است و به همین علت در خصوص جرمی که مرتکب شده است مسئولیت کیفری ندارد ممکن است برای جامعه خطراتی را ایجاد کند. به همین دلیل با نظر بازپرس و موافقت دادستان او را در محل‌های مناسب نگهداری می‌کنند تا زمانی که حالت خطرناکش رفع شود.

توصیه می‌کنیم مقاله جنون قاتل را مطالعه نمایید.

انواع جنو‌ن در حقوق

مجنون ممکن است دائمی باشد. یعنی فرد همیشه با این جنون زندگی می‌کند یا اینکه ممکن است جنون ادواری باشد. به عبارت دیگر شخص مدتی مجنون باشد و مدتی در حالت افاقه و سلامت عقل. اگر فردی در حالت جنون مرتکب جرم شود مسئولیت کیفری ندارد ولی اگر در حالت افاقه جرمی را انجام دهد مسئولیت کیفری برای وی در نظر گرفته می‌شود چرا که او در زمان ارتکاب جرم از سلامت عقلی برخوردار بوده است.

توصیه می‌کنیم مقاله عوامل رافع مسئولیت کیفری را مطالعه نمایید.

توصیه می‌کنیم مقاله موانع تعقیب دعوای عمومی را مطالعه نمایید.

جنون قبل از صدور حکم قطعی |‌جنون در حقوق

اگر شخص در زمان ارتکاب جرم دارای سلامت عقلی باشد ولی قبل از صادر شدن حکم قطعی دچار جنون شود این جنون مانعی می‌شود برای صدور حکم قطعی. به عبارت دیگر درست است که شخص در زمان ارتکاب جرم سلامت عقلی داشته است و مسئولیت کیفری برای او مفروض است اما قبل از این که حکم قطعی صادر شود او دچار جنون می‌شود و محکوم کردن شخصی که دچار اختلال روانی جنون است عادلانه نیست به همین دلیل است که صدور حکم با مانع روبه‌رو می‌شود.

باید بدانیم جرائمی که مربوط هستند به حق الناس به عنوان مثال جرائمی که مستوجب قصاص و دیه هستند وضعیت متفاوتی دارند. چرا که در خصوص این جرائم جنون مرتکب قبل از صدور حکم قطعی مانعی برای صدور حکم قطعی نیست. این وضعیت در خصوص جرائم تعزیری که مرتکب به فرض افاقه هم نتواند خودش را تبرئه کند صدق می‌کند و در این حالت هم جنون مانع صدور حکم قطعی نمی‌باشد.

توصیه می‌کنیم مقاله درجه مجازات تعزیری را مطالعه نمایید.

در صورت تحقق موقعیت‌هایی که بیان شد به سرپرست قانونی اشخاصی که پیش از صدور حکم مجنون شده‌اند ابلاغ می‌شود که در مدت پنج روز یک وکیل برای شخص معرفی کنند. اگر سرپرست قانونی در مهلت مقرر وکیل را معرفی نکند دادگاه برای شخص مجنون وکیل تسخیری تعیین می‌کند. این اتفاق در صورتی می‌افتد که شخصی که قبل از صدور حکم قطعی مجنون شده است مرتکب جرائم مربوط به حق الناس شده باشد یا اینکه مرتکب جرمی تعزیری شده باشد که با فرض افاقه هم نتواند از خودش رفع اتهام کند.

جنون بعد از صدور حکم قطعی | جنون در حقوق

از ویژگی‌های مجازات می‌توان به قابلیت بازدارندگی و اصلاحی آن اشاره کرد. حال موقعیتی را تصور کنید که شخصی که مرتکب جرم شده است در زمان ارتکاب جرم سلامت عقلی داشته است. پس در این صورت مسئولیت کیفری برای او مفروض است. این شخص حتی در زمان صدور حکم نیز سلامت عقلی داشته و مجنون نبوده است. پس محاکمه او عادلانه بوده است اما همین شخص در زمان اجرای مجازات مجنون می‌شود. در این صورت اگر او را مجازات کنیم دیگر خاصیت بازدارندگی و اصلاح عملی نمی‌شود. به همین خاطر اجرای مجازات با مانع روبه‌رو می‌شود و تا زمانی که افاقه و سلامت عقلی محقق شود به تعویق می‌افتد اما این وضعیت در صورت مجازات قصاص و دیه و حد برقرار نیست و جنون بعد از صدور حکم قطعی مانعی برای اجرای حدود، قصاص و دیات نمی‌باشد.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص جنون، به کانال تلگرام حقوقی وکیل دات کام مراجعه نمایید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی وکیل دات کام نیز آماده‌اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی وکیل دات کام به سوالات شما عزیزان پیرامون جنون پاسخ دهند.

 

برای دریافت مشاوره حقوقی می توانید با متخصصین و وکلای با تجربه وکیل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگیرید یا می توانید مقالات مجله حقوقی وکیل دات کام را مطالعه نمایید.

 



:: برچسب‌ها: جنون در حقوق ,
:: بازدید از این مطلب : 307
|
امتیاز مطلب : 3
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
تاریخ انتشار : پنج شنبه 11 آذر 1400 | نظرات ()
نوشته شده توسط : vakiel

مراجع قضایی امروزه دارای کارکنان بسیار زیادی می‌باشند که هر کدام وظیفه‌ای را به عهده دارند. بازپرس نیز یکی از کارکنان مراجع قضایی به حساب می‌آید که وظایف متعددی را به عهده دارد. یکی از وظایف بازپرس صدور قرار بازداشت موقت می‌باشد. در ادامه قصد داریم در مورد قرار بازداشت موقت و فرایند صدور آن توضیحات کاملی را در اختیارتان قرار دهیم، با ما همراه باشید.

 

منبع : بازداشت موقت

قرار بازداشت موقت چیست‌‌ ؟

همانطور که در بالاگفته شد قرار بازداشت موقت توسط بازپرس صادر می‌شود. هرگاه فردی متهم به ارتکاب جرمی شود و یا اینکه در دادگاه از او بابت بدهی یا… شکایت شده باشد ممکن است در زمان رسیدگی دادگاه به پرونده قصد فرار داشته باشد و خود را از دسترس دادگاه خارج کند که در این مورد قرار بازداشت موقت توسط بازپرس صادر می‌شود تا از وقوع چنین مواردی جلوگیری به عمل آید. لازم به ذکر است که طی صدور این قرار فرد به صورت موقتی بازداشت می‌شود و تا مدت بررسی کامل پرونده نیز می‌بایست در بازداشتگاه بماند.

فرایند صدور قرار بازداشت

برای صدور قرار بازداشت موقت می‌بایست فرایندی طی بشود و مراحلی انجام شود تا متهم دستگیر شود. این فرایند به شرح زیر می‌باشد:

  • ابتدا قرار بازداشت موقت توسط بازپرس صادر می‌شود و این موضوع فورا به دادستان اطلاع داده می‌شود. دادستان نیز موظف است که تا مدت زمان ۲۴ ساعت نظر خود را به صورت کتبی به بازپرس ارائه کند.
  • اگر دادستان مخالف صدور این قرار باشد موضوع توسط دادگاه صالح حل خواهد شد. در این صورت متهم تا مدت زمان حداکثر ۱۰ روز بازداشت خواهد شد تا رای توسط دادگاه صادر شود.
  • اگر دادستان با قرار موافق باشد متهم به بازداشتگاه منتقل خواهد شد.
  • چنانچه به دلایلی موجبات رفع بازداشت فرد متهم فراهم گردد بازپرس می‌تواند متهم را رفع بازداشت نماید که در این صورت نیز می‌بایست موافقت دادستان را دریافت کند و در صورتی که دادستان مخالف باشد حل این مسئله به عهده دادگاه صالح خواهد بود.
  • اگر متهم متوجه شود که موجبات رفع بازداشت او فراهم شده است می‌تواند از بازپرس درخواست رفع بازداشت نماید که در این صورت بازپرس تا مدت زمان ۵ روز نظر خود را اعلام خواهد کرد.
  • در صورتی که بازپرس بخواهد با توجه به درخواست متهم او را رفع بازداشت نماید می‌بایست موافقت دادستان را نیز دریافت کند و در صورتی که دادستان مخالف باشد این اختلاف در دادگاه صالح حل خواهد گردید.
  • اگر بازپرس با درخواست متهم مخالف باشد می‌تواند رد درخواست نماید و قراری را مبنی بر رد درخواست صادر کند که در این صورت متهم می‌تواند تا ده روز در دادگاه صالح به آن اعتراض کند.

ابقای قرار بازداشت موقت

همانطور که‌ گفته شد متهم می‌بایست طی مدت زمان رسیدگی کامل به پرونده در بازداشتگاه باشد تا از فرار او جلوگیری شود. اما در برخی موارد دیده می‌شود که‌ زمان بازداشت ‌او کافی نبوده است که در این صورت بازپرس می‌تواند قرار ابقای بازداشت موقت را با موافقت دادستان صادر نماید که متهم می‌تواند تا مدت زمان ده روز در دادگاه صالح به این قرار اعتراض کند.

سوالات متداول

قرار بازداشت مو‌قت به چه دلیل صادر می‌شود‌‌ ؟

قرار بازداشت مو‌قت برای جلوگیری از فرار متهم صادر می‌شود.

با صادر شدن قرار باز‌داشت موقت متهم بازداشت می‌شود‌‌ ؟

بله با صدور این ‌قرار متهم تا مدت زمان تعیین شده توسط بازپرس بازداشت می‌شود.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص بازداشت موقت، به کانال تلگرام حقوقی وکیل دات کام مراجعه نمایید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی وکیل دات کام نیز آماده‌اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی وکیل دات کام به سوالات شما عزیزان پیرامون با‌زداشت موقت پاسخ دهند.



:: برچسب‌ها: بازداشت موقت ,
:: بازدید از این مطلب : 232
|
امتیاز مطلب : 2
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
تاریخ انتشار : چهار شنبه 10 آذر 1400 | نظرات ()
نوشته شده توسط : vakiel

همه ما در جامعه از حق و حقوق خود دفاع ‌‌‌‌می‌کنیم و معتقد هستیم که دفاع از حق یک وظیفه شرعی و قانونی است که به عهده ما‌ گذاشته شده است. حال بعضی از افراد به ناحق به حقوق دیگری تجاوز می‌نمایند که قربانیان نیز لاجرم مجبور به دفاع از خود می‌شوند. دفاع مشروع از جمله مواردی است که در قانون ‌توضیحات کاملی در خصوص آن ‌آمده است. در این مقاله نیز قصد داریم بررسی نماییم که دفاع مشروع چیست و چه شرایطی دارد.

 

منبع : دفاع مشروع چیست

دفاع مشروع چیست ؟

دفاع مشروع در واقع به دفاع‌ کردن به حق از خود گفته ‌‌‌‌می‌شود. در برخی موارد دیده ‌‌‌‌می‌شود‌ که‌ فرد برای دفاع از مال، جان، نفس، ناموس و… خود دست به انجام‌‌‌‌ کاری ‌‌‌‌می‌زند که در حالت عادی جرم تلقی ‌‌‌‌می‌شود اما با این وجود او مستحق مجازات نیست و طبق قانون‌ نباید مجازات شود که در این مورد ‌‌‌‌می‌توان گفت دفاع او مشروع بوده است.

برای مثال مردی قصد تجاوز به زنی را دارد که زن برای جلوگیری از این ‌کار مرد را به قتل ‌‌‌‌می‌رساند و یا مردی در حال کتک خوردن از دیگری ‌‌‌‌می‌باشد و در حال صدمه دیدن است‌ که در این‌ صورت فرد مهاجم را هل ‌‌‌‌می‌دهد و ‌به ‌او ‌آسیب ‌‌‌‌می‌رساند، با وجود اینکه در این دو مثال گفتیم قتل و آسیب به دیگران انجام ‌‌‌‌می‌شود اما‌ باز هم افراد مستحق مجازات نیستند زیرا دفاع آن‌ها مشروع بوده است.

شرایط دفاع مشروع چیست

دفاع مشروع با وجود اینکه شامل مجازات ‌‌‌‌نمی‌شود اما‌‌‌‌ دارای شرایطی می‌باشد که ‌تنها در صورت وجود همه آن‌‌‌‌‌ها فرد مرتکب مجازات نخواهد شد و در غیر این صورت ‌‌‌‌می‌توان گفت که‌ دفاع او مشروع نیست. شرایط دفاع مشروع به شرح زیر ‌‌‌‌می‌باشد:

  • در صورتی که رفتار فرد کاملا ضروری باشد و بدون انجام آن خطر از او رفع نگردد دفاع مشروع صورت گرفته است.
  • دفاع به علت یک ترس و بیم عقلانی باشد.
  • دفاع ناشی از اقدام متجاوزانه فرد و دفاع طرف مقابل نباشد.
  • فرد نتواند عملا از قوای دولتی در این زمینه کمک ‌بگیرد و به صورت فوری به آن‌‌‌‌‌‌ها دسترسی نداشته باشد و یا مداخله آن‌ها کاری از پیش نبرد و اثری نداشته باشد.

دفاع مشروع از دیگران

در برخی موارد دیده ‌‌‌‌می‌شود که افراد اقدام به دفاع مشروع از دیگران ‌‌‌‌می‌نمایند که در این صورت نه تنها باید شرایط ذکر شده در بالا موجود باشند بلکه شرایط دفاع مشروع از دیگران نیز ‌‌‌‌می‌بایست حتما موجود باشند تا دفاع فرد از دیگران مشروع به حساب آید. شرایط دفاع مشروع از دیگران به شرح زیر است:

  • فردی ‌‌‌‌می‌بایست از نزدیکان خود دفاع کرده باشد.
  • چنانچه وظیفه دفاع از آن‌ شخص به عهده فرد باشد دفاع مشروع به حساب ‌‌‌‌می‌آید.
  • در صورتی که فرد در دفاع از خود ناتوان و ضعیف باشد دفاع از او مشروع ‌‌‌‌می‌باشد.
  • چنانچه فرد تقاضای دفاع و کمک نماید دفاع از او مشروع است.
  • اگر فرد در وضعیت و شرایطی باشد که قادر به کمک ‌خواستن نباشد دفاع از او مشروع ‌‌‌‌‌می‌باشد.

سوالات متداول

آیا دفاع از ناموس خود مشروع است ؟

بله در صورت وجود برخی شرایط مشروع به حساب ‌‌‌‌می‌آید.

اگر از دیگران دفاع کنیم دفاع مشروع به حساب ‌‌‌‌می‌آید ؟

بله اما ‌‌‌‌می‌بایست شرایطی نیز وجود داشته باشند که در متن مقاله توضیحات کامل آمده است.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص دفاع مشروع چیست، به کانال تلگرام حقوقی وکیل دات کام مراجعه نمایید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی وکیل دات کام نیز آماده‌اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی وکیل دات کام به سوالات شما عزیزان پیرامون دفاع مشروع چیست پاسخ دهند.



:: برچسب‌ها: دفاع مشروع چیست ,
:: بازدید از این مطلب : 294
|
امتیاز مطلب : 1
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1
تاریخ انتشار : چهار شنبه 10 آذر 1400 | نظرات ()