تمام افرادی که در اجتماع زندگی میکنند دارای حقوق و ظائفی هستند. این حق طبیعی افراد است که در جامعه از امتیازها و مزایای اجتماعی به عنوان فردی از جامعه بهرهمند شوند. اما وقتی که شخصی مرتکب جرم میشود و نظم جامعه را برهم میزند در مقابل هم قانون برای مجازات او را از حقوق اجتماعی محروم مینماید. در این مطلب سعی در بررسی مصادیق محرومیت از حقوق اجتماعی در قانون مجازات جدید داریم.
برای دریافت مشاوره حقوقی می توانید با متخصصین و وکلای با تجربه وکیل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگیرید.
منبع : محرومیت از حقوق اجتماعی
محرومیت از حقوق اجتماعی
تمام افرادی که در یک اجتماع زندگی میکنند همانطور که دارای وظائفی هستند در مقابل از حقوقی هم برخوردار میباشند. حقوقی که افراد در جامعه دارند حقوق اجتماعی نامیده میشود. به عبارت دیگر حقوق اجتماعی مجموعهای از امتیازهایی است که دولتها و جامعه به افراد میدهند مانند بهداشت، امنیت، مسکن، تامین اجتماعی، آزادی و…
اما زمانی که فردی نظم اجتماع را مختل میکند و وظائف خود در مقابل جامعه را به درستی انجام نمیدهد جامعه هم او را تنبیه میکند. یکی از مصادیق تنبیه که در قانون مجازات جدید مصوب 1392 به چشم میخورد محرومیت افراد مجرم از حقوق اجتماعی است. محروم شدن از حقوق اجتماعی به معنای آن است که فرد برای همیشه یا مدت زمان مشخصی نمیتواند از امتیازهایی که قبلا جامعه به او داده است استفاده کند.
محرومیت از حقوق اجتماعی در قانون مجازات جدید
یکی از نوآوریهای قانون مجازات جدید محروم کردن افراد مجرم از حقوق اجتماعی است. این محرومیت در بعضی از موارد مجازات اصلی برای جرم ارتکابی است و در بعضی از موارد هم اثر تبعی مجازات است یعنی خود مجازات نیست بلکه به دنبال مجازات میآید.
ماده 26 قانون مجازات اسلامی لیستی از مشاغل و عناوین را مطرح کرده است که اشخاص هنگامی که از نظر قانونی محرومیت اجتماعی دارند نمیتوانند این کارها را انجام دهند. در برخی از موارد فرد با توجه به جرم ارتکابی بین 2 تا 7 سال محروم میشود و در برخی از موارد مانند ریاست جمهوری فرد برای همیشه محروم میگردد.
مصادیق محرومیت از حقوق اجتماعی در قانون مجازات جدید
در صورتی که جرم از مواردی باشد که باعث محرومیت اجتماعی میشود فرد مجرم نمیتواند کارهای زیر را انجام دهد:
1/ نامزد شدن برای ریاست جمهوری، مجلس خبرگان رهبری، مجلس شورای اسلامی و شوراهای اسلامی شهر و روستا.
2/ عضو شدن در شورای نگهبان، هیات دولت یا مجمع تشخیص مصلحت نظام و معاونت رئیس جمهور.
3/ ریاست قوه قضائیه، دادستانی کل کشور و ریاست دیوان عدالت اداری و دیوان عالی کشور.
4/ عضویت در کلیه انجمنها، احزاب و شوراها و جمعیتها چه به موجب قانون و چه با رای مردم.
5/ عضویت در هیات منصفه، امنا و شوراهای حل اختلاف.
6/ مدیر مسئول یا سردبیر رسانههای جمعی مانند مجله و روزنامه.
7/ استخدام و اشتغال در دستگاههای حکومتی از جمله قوای سه گانه و کلیه شرکتها و سازمانهای وابسته به آن، صدا و سیما، نیروهای مسلح مانند ارتش و سپاه، سایر نهادهایی که تحت نظارت رهبری، شهرداریها و هر گونه موسسهای که مامور انجام خدمات عمومی هستند و دستگاههایی که برای اینکه مشمول قانون شوند نیاز به ذکر نام دارند.
8/ وکیل رسمی دادگستری، سردفتر و دفتریار دفاتر اسناد رسمی، ازدواج و طلاق.
9/ قیم، متولی، ناظر یا مسئول موقوفات عام.
10/ داور و کارشناس در مراجع رسمی مانند دادگستری.
11/ استفاده از نشانهای دولتی مانند سرهنگ و یا عناوین افتخاری.
12/ تاسیس، مدیریت یا عضویت در هیات مدیره شرکتهای تعاونی، خصوصی و دولتی. همچنینی ثبت کردن نام تجاری یا ثبت موسسه آموزشی پژوهشی، فرهنگی و علمی.
سوالات متداول
محرومیت از حقوق اجتماعی یعنی چه ؟
وضعیتی است که در آن فرد نمیتواند حقوق و امتیازهایی که قبلا در جامعه داشته مانند تصدی شغل دولتی را داشته باشد که در مطلب به تفصیل توضیح داده شده است.
مدت زمان محرومیت از حقوق اجتماعی چه قدر است ؟
مدت زمان آن بستگی به جرم ارتکابی دارد که در مطلب به تفصیل توضیح داده شده است.
مصادیق محرومیت از حقوق اجتماعی چیست ؟
به طور کلی میتوان گفت که فرد از اشتغال در دستگاههای دولتی و مراکز وابسته به آن محروم میشود ولی در ماده 26 قانون مجازات اسلامی مصادیق به طور کامل گفته شده است که در مطلب به تفصیل توضیح داده شده است.
برای دریافت پاسخ سوالات خود و مشاوره حقوقی در مورد مصادیق محرومیت از حقوق اجتماعی در قانون مجازات جدید میتوانید از خدمات مشاوره آنلاین و تلفنی وکیل دات کام بهره ببرید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص محرومیت از حقوق اجتماعی، به کانال تلگرام حقوقی وکیل دات کام مراجعه نمایید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی وکیل دات کام نیز آمادهاند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی وکیل دات کام به سوالات شما عزیزان پیرامون محرومیت از حقوق اجتماعی پاسخ دهند.
برای دریافت مشاوره حقوقی می توانید با متخصصین و وکلای با تجربه وکیل دات کام با شماره 02166419012 تماس بگیرید یا می توانید مقالات مجله حقوقی وکیل دات کام را مطالعه نمایید.
منبع : محرومیت از حقوق اجتماعی
:: برچسبها:
محرومیت از حقوق اجتماعی ,
:: بازدید از این مطلب : 628
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0